Mijn eerste lokale ervaring was direct dat ik in Vietnam mocht eten met stokjes. De locals hielpen me gelukkig een handje hierbij, want in het begin ben je nogal aan het stuntelen. Dit doet overigens de gemiddelde toerist of reiziger, aangezien wij het eten met stokjes niet gewend zijn. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het helemaal niet zo moeilijk. Na een paar maanden in Azië leer je het vanzelf!
Eetstokjes (chopsticks) zijn het traditionele eet gereedschap van vele Aziatische landen. De meeste stokjes worden gemaakt van bamboe of hout. Je kunt eetstokjes gebruiken bij het eten van sushi, dim sum, rijstmaaltijden of noodlesoep. Chinezen vinden door het eten met stokjes de smaak van het voedsel beter tot zijn recht komt omdat er bij elke hap veel zuurstof mee naar binnen komt. Omdat er maar kleine hapjes tegelijk gegeten kunnen worden eet je automatisch langzamer en geniet je meer van de afzonderlijke smaken.
Hoe ga je te werk?
Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt. Pak daarna met je vrije hand het andere stokje en leg deze vervolgens tussen je duim, wijsvinger en middelvinger.
Mocht je het eventueel erg lastig vinden dan kan je altijd het stokje op de ringvinger laten rusten en de middelvinger bij het stokje doen. Dit staat wel niet zo professioneel maar is net iets makkelijker met eten. Na wat oefenen kan je vanzelf met alleen de duim en wijsvinger eten.
Wat juist niet te doen:
* Steek je je stokjes nooit rechtop in je eten. Dat wordt gezien als een slecht teken omdat het lijkt op het branden van wierook tijdens een begrafenis.
* Prik geen stukken eten aan de punt van je stokje. Als het echt niet anders lukt lijkt het een goed alternatief, maar het wordt gezien als onbeleefd.
* Geef je geen eten door van stokje naar stokje. Ook dit doet denken aan begrafenisrituelen en wordt gezien als onbeschoft tafelgedrag.
* Kruis je stokjes nooit. Als je klaar bent met eten leg je ze evenwijdig naast elkaar aan de linkerkant van je bord.
* Mag je niet met je stokjes naar mensen wijzen. Wijzen is sowieso niet gepast in Aziatische culturen, en dat geldt ook voor stokjes.
Stokjes worden waarschijnlijk al zo’n tweeduizend jaar gebruikt om mee te eten. Chinese eetstokjes zijn het oudst, Japanners namen de gewoonte om met stokjes te eten enkele eeuwen later over. Maar Japanse en Chinese eetstokjes zijn niet hetzelfde. Omdat het voedsel in individuele kommetjes en schaaltjes wordt opgediend zijn de Japanse eetstokjes minder lang dan de Chinese.
Voor het eten van rijst hebben de Chinezen een aparte techniek. Rijst wordt geserveerd in een kom. Houd deze vast met je linkerhand; wijs- en middelvinger aan de onderkant, duim op de rand. De rijst wordt met een schepbeweging naar de mond gebracht. Voor de laatste korrels wordt de kom naar de mond gebracht en wordt de rijst rechtstreeks de mond ingeschoven.