Je kent het allemaal wel. Je bent het even niet met elkaar eens. Maar als je voor langere tijd met elkaar weg bent, zal je het vaker niet met elkaar eens zijn. Dan is er geen mogelijkheid om te vluchten “naar je werk” of “naar de sport” of “naar je vrienden”. Je bent volledig op elkaar aangewezen en er is geen weg meer terug. Nu klinkt dit heel verschrikkelijk, maar niets is leuker dan reizen met iemand waar je om geeft. Er komen nu eenmaal situaties voor waarin je beide moe bent of iets niet gaat zoals is gepland. En soms heb je ook gewoon zin om even met iemand te praten van je eigen geslacht om het andere geslacht weer even lekker af te zeiken. Hierbij een aantal tips waardoor je relatie net zo leuk is bij thuiskomst als toen je op reis ging!
Sta open voor contact met andere stellen.
Probeer niet in een cocon met alleen jij en ik te leven. Kijk om je heen, ontmoet mensen. Dat is het hele mooie aan reizen. Daarnaast is er dan ook even de gelegenheid om met andere te praten dan alleen je partner.
Neem soms tijd voor jezelf.
Je kunt nu eenmaal niet alles hetzelfde leuk vinden. Gun elkaar ook een “ik” dagje. De een naar het museum en de ander op de surfplank. Het kan allemaal. Dan heb je tijdens het eten ook weer wat leuks om over te praten.
Zorg ook dat je samen doelen stelt
Dit kan zijn met het plannen van een reis, maar ook tijdens de reis. Mijn vriend en ik wilde heel graag naar Zuid-Afrika dus gingen we hier samen voor en we wilden de big5 zien. Deze droom deelden we. In het Krugerpark waren we dan ook samen enorm fanatiek aan het zoeken naar de Big5. Bedenk dus ook genoeg dingen die je graag samen wilt doen.
Concessies en Compromissen
Woorden die je niet graag wilt horen. Net zoals in je relatie thuis zal je soms concessies moeten doen of compromissen moeten sluiten. Je kunt nu eenmaal niet altijd alles hetzelfde leuk vinden of hetzelfde denken. Begrijp wel dat alleen de ene keer de een zal moeten toegeven en de ander keer de ander.
Houdt rekening met elkaar
Iedereen is anders en accepteer dat. Tijdens het beklimmen van de tafelberg was mijn vriend een stuk fitter dan ik. Ondanks dat hij vaak achterom moest kijken, was hij er voor mij. Hij accepteerde mij hoe ik ben en uiteindelijk hebben we, wel een uur later maar goed, samen de top van de tafelberg bereikt.
Geef elkaar niet de schuld, maar deel de verantwoordelijkheid
Ai, daar ben ik nogal goed in. Ik probeer er wel vaak op te letten. Vaak overkomt het je en kan niemand er wat aan doen. In Zuid-Afrika hadden we een aardige wrong turn genomen die leidde naar de middle of nowhere en resulteerde dat we uiteindelijk 3 uur later op bestemming aankwamen. We zeiden heel duidelijk : “Hier kon niemand wat aan doen”. En we moesten er eigenlijk om lachen.
Blijf elkaar verrassen
Om te zorgen dat de reis niet saai wordt, blijf elkaar verbazen. Ook op reis heb je makkelijk de tijd wat leuks te kopen voor je partner, of een romantisch restaurant te regelen. Zorg ervoor dat het spannend blijft !
Soms mag je ook “boos” worden
Je moet het ook kunnen accepteren van elkaar als je elkaar aanspreekt. Soms zijn er dingen ook niet zo handig. Zo vergat mijn vriend in Afrika al onze belangrijke formulieren “ergens”. Hier was ik niet echt blij mee. Je moet het ook kunnen begrijpen als iemand je daar dan op aanspreekt. Probeer wel snel van dit gevoel af te stappen. Anders wordt de reis er niet gezelliger op. Ik kan zelf nog wel eens in herhaling vallen door ergens nog een keer te benoemen wat er was gebeurd “ben je je spullen niet kwijt?”. Dit kan voor de ander ook irritatie opwekken.