Mijn toestand van de afgelopen dagen bracht mij op een nieuw artikel. Met mijn schoonfamilie stond er een uitstapje gepland naar Texel. Gelukkig Texel achteraf en niet ergens in het buitenland. Zaterdag in de loop van de middag ging ik ineens zweten, trillen als een rietje en gingen mijn klieren opzetten. Ik wilde voor mijn Texel filmpje zo graag meer van het eiland zien, maar helaas ging dit niet. We zijn terug gegaan naar het huisje en daar ben ik meteen onder de wol gekropen. Een teiltje naast me, 2 aspi’s in mijn mik en ogen dicht. Helaas is het niet meer beter geworden en zijn we snel terug gegaan naar huis. Wat als je nou wat oploopt tijdens je reis waarvan je niet zo 1,2,3 naar huis kunt?

Er kan natuurlijk van alles gebeuren op reis. De ernstige vormen (zoals malaria, hiv enz. laat ik even achterwege) maar denk aan zeeziekte, voedselvergiftiging, diarree of hoogteziekte. De laatste hebben wij pillen voor gekregen voor ons aanstaande reis. We komen boven de 2500 meter dus kan je hiermee te maken krijgen.

Wat te doen bij hoogteziekte?

Drink veel water en vooral geen alcohol en koffie. Stijg ook niet meer dan 500 meter per dag. Als het echt niet meer gaat,(denk aan hoofdpijn, misselijk, kortademig) ga dan zo snel mogelijk weer dalen.

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Heerlijk al die plaatselijke hapjes, maar soms ook een risico. Ga altijd voor veilig en denk niet iets te kunnen uittestten waar alle reizigers voor weglopen. Iedere geval even niet verder reizen. Het beste is om het maar zo snel mogelijk eruit te gooien en kwijt te zijn. Je kunt je hier enorm ellendig van voelen.

Wat te doen bij diarree?

Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij reizigers. Diarree is verder ook niet ernstig, maar vaak wel verschrikkelijk tijdens het reizen. Je kunt diarreeremmers slikken als je op pad gaat zodat je het even kunt volhouden, maar maak hier geen gewoonte van. Je kunt ook ORS slikken, dit zorgt dat je vochtbalans goed blijft. Om diarree te voorkomen let goed op wat je drinkt en eet. Daarnaast moet je na elk toiletbezoek even je handen wassen. Blijft de diarree aanhouden dan is het wel verstandig om een dokter te raadplegen.

 

Algemene tips:

* Zorg altijd dat je een EHBO setje bij je hebt. Denk hierbij aan pleisters, spullen tegen blaren, iets tegen misselijkheid, paracetamol, pincet enz enz..

* Denk eraan dat als je diarree hebt of als je bepaalde pillen slikt (zoals norit) je anticonceptie niet helemaal meer betrouwbaar is. Ook kan je niet in alle landen condooms of de pil verkrijgen dus neem altijd voldoende mee.

* Zorg voor een goede hygiëne voor jezelf. Neem iets meer waar je regelmatig je handen mee kunt schoonmaken en zorg ervoor dat je geen water uit de kraan drinkt, maar altijd uit gesloten flesjes.

* Ga je langer op reis? Breng dan altijd even een bezoekje aan je tandarts.

* Zorg altijd voor DEET. Dit is niet in elk land verkrijgbaar en het is vaak nodig om geen narigheid te krijgen.
Koop DEET met een hoog percentage.

* Ben je na je reis nog steeds ziek? Twijfel dan geen moment en laat je controleren bij een dokter.

 

Wat doe jij als je ziek bent op reis?

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here